UA-59467381-1
 

                                           Natuur en Stilte

                                                       

Iets over mij

Ik wil me graag even voorstellen en iets vertellen wat mij er toe heeft gebracht om dit soort activiteiten te gaan aanbieden. 

Ik ben Mari Verstegen, geboren in 1954 in het Brabantse dorpje Nistelrode. Daar nam ik als jongen, op weg naar de verplichte zondagsmis, stiekem vaak de verkeerde afslag om in het groene achterland te genieten van de dotterbloemen en het gezang van de veldleeuweriken. Wat het precies was wist ik niet, maar ik had een vermoeden dat ik daar in de natuur dichter bij zoiets als ‘het goddelijke’ was dan tijdens de meeste bezoeken aan de kerk. Deze zondagochtendbezoekjes aan de natuur hebben er ongetwijfeld aan bijgedragen dat ik enkele jaren later biologie ben gaan studeren. Mensen het mooie van de natuur te laten zien en te laten ervaren, dat was mijn voornaamste drijfveer om voor deze studie te kiezen.

Na mijn studie heb ik eerst een aantal jaren gewerkt bij het Rijksinstituut voor Natuurbeheer (het huidige Alterra) en daarna een aantal jaren bij de Provincie Noord-Brabant. Om weer een stap dichter bij mijn aanvankelijke idealen te komen, ben ik in 2004 met een project begonnen waarin de beleving van de natuur centraal staat: Het Bewaarde Land. Tot 2016 heb ik leiding gegeven aan de stichting met deze naam. Sinds 2016 is Het Bewaarde Land onderdeel van IVN, een landelijke organisatie op het gebied van natuureducatie. Op dit moment verzorg ik vanuit een eigen trainingsbureau vooral trainingen die tot doel hebben natuur in te zetten voor mensen met een beperking en voor mensen met stress gerelateerde klachten (zie  www.natuurtrainingen.nl ).

Iets vergelijkbaars met wat ik in de natuur zocht en vond, trof ik ook aan in veel kloosters en abdijen. Al vele jaren ben ik er een regelmatige bezoeker; in de trappistenabdij Maria Toevlucht in Zundert vaak in combinatie met zentrainingen die daar door de monniken worden gegeven. De afgelopen tien jaar heb ik, ook vanuit de abdij in Zundert, meerdere keren natuurbelevingsweekenden georganiseerd voor de vele vrijwilligers die bij Het Bewaarde Land zijn betrokken. En sinds enkele jaren bied ik dit soort dagen ook op andere plaatsen aan.